Lions kulturstipendium

Agneta Grundström

-Får jag läsa juryns motivering? När Lions meddelade mig blev jag så glad och omtumlad att jag knappt minns hur den löd, säger Agneta.

Valet av årets kulturpristagare är en hyllning till en av våra allra viktigaste kulturer: Barns sånger, lekar, rörelser, språkförståelse, inlärning, glädje och gemenskap. Att pristagaren heter just Agneta är självklart – Staffanstorps egen Gullan Bornemark!

-Tack, det var en rolig liknelse. Lite egna sånger har jag skrivit, men inte alls så många som jag hade velat. Tiden har inte räckt till, men vem vet vad jag tar mig för härnäst?

Sin dagliga gärning utför hon på Kyrkbyns förskola, som förskollärare. Lägg därtill midsommardansen i Balders Hage, som Agneta höll i under tio år, och Kommunals julfest, som hon leder sedan sjutton modiga år. På olika sätt har hon varit aktiv inom Musikskolan och sjunger idag i Legatokören. Som gitarrist och sångerska i Kenneths Kapell, uppträder hon för våra äldre, bland annat på S:t Staffans Församlingsgård.

-Och så Kulturnatten. Jag blev fantastiskt glad redan första gången jag blev tillfrågad att hålla i barnens uppträdande. Att man förstår vikten av och verkligen vill lyfta fram barnens kultur. Ibland kommer den i skymundan, säger Agneta.

Barn är fantastiska

Privat är Agneta en allätare när det gäller musik. Visor, jazz, opera. Allt går ner:

-Om jag måste välja bort något får det nog bli det allra modernaste.

Ändå är det i barnens sånger hennes stora, brinnande engagemang finns:

-Det är som en livsnerv. Men även jag måste varva, för att få ny, god energi. Ibland är det berikande att stå främst på scenen och få respons från publiken. Den biten får jag med Kenneths Kapell. Den ger mig en kraft som sedan kommer barnen till godo. Det handlar om givande och tagande. Barn är fantastiska, men också krävande… Man vet var man börjar, men aldrig var det slutar.

Barnkonventionens sånger

För Kulturnatten 2011 bjuder förskolebarn och pedagoger från Kyrkbyns och Axets förskolor, med Agneta i spetsen, på en ny spännande repertoar ur Barnkonventionens sånger.

-Det börjar med ett flygplan som susar fram genom lokalen. I det finns fem dockor, alla från olika länder, berättar Agneta, men vill inte avslöja mer än så. Den som är nyfiken får bege sig till S:t Staffans Församlingsgård på eftermiddagen den 14 oktober.

Förr under åren har vi glatts åt allt från Gullan Bornemark och Alice Tegnér till Lennart Hellsing och Astrid Lindgren. I fjol var temat teckensånger, så att även den som inte hör kan var med och sjunga.

Vill ge tillbaka till barnen

Som mycket ung valde Agneta mellan en karriär inom musiken eller inom förskolan. Barnen vann, men även Agneta, som skickligt sydde ihop de båda passionerna. Under årens lopp har hon kontinuerligt fortbildat och fördjupat sig inom barns inlärning genom sång och musik. Med prispengen från Lions blir det ännu mer av den varan:

-Säkerligen någon utbildning. Jag dammsuger just nu utbudet för att hitta något riktigt bra. Men det blir också några fler instrument till förskolan. Jag känner mig oerhört hedrad av utmärkelsen och vill verkligen ge något tillbaka till barnen och förskolan, säger Staffanstorps egen Gullan Bornemark och alla barns favorit Agneta Grundström.

2011.09.23, Ann Mellblom för Spegeln

Translate »

Pin It on Pinterest

Share This