Lions Camp Skåne 2014

Sjöröds lägerområde
Läs mer om Lions ungdomsutbyte

Lions Club Staffanstorp erbjuder gymnasieungdomar i andra och tredje årskurs ett resestipendium som omfattar vistelse på ett internationellt ungdomsläger. I anslutningen till ungdomslägret bor stipendiaten hos en av Lions utsedd värdfamilj. Vistelsen hos värdfamiljen läggs antingen före eller efter ungdomslägret. Hela arrangemanget varar i tre veckor. Efter vistelsen är ungdomarna välkomna till vår klubb och berättar om sina spännande och intressanta upplevelser.

 

Lions Clubs Internationals ungdomsutbytesprogram är byggt på Lionismens första syfte:

 Att skapa och upprätthålla en anda av samförstånd mellan jordens folk

Syftet har som mål att skapa bättre internationell förståelse bland världens ungdom. Lions arrangerar läger för att ge ungdomar från olika länder tillfälle att träffas under vänskapliga former. Utbytet, som erbjuder kulturella program, men även sport och idrott, varar oftast tre veckor. Programmet antogs officiellt 1961. Utbytet arrangeras inte i syfte att erbjuda tillfälle till semester, studier eller arbete. Sedan starten av detta program har drygt 60.000 ungdomar och värdfamiljer upptäckt att det inte existerar kommunikationsproblem när ”man låter hjärtat tala”. Lions utbytesprogram framhåller värdet av att deltagarna får lära känna hur man lever i andra länder. Du kanske känner någon som skulle vilja resa på detta ungdomsläger.

Från invigningen av LionsCamp-Skåne i Sjöröd

Lovisa åker till Turkiet

I vintras fick Lovisa Gunnarsson ett brev från Lions Club Staffanstorp. Hon erbjöds att söka deras resestipendium.
-Det är värt att försöka tänkte jag, för jag tycker ju om att resa. Men jag trodde inte att de skulle välja just mig, erkänner Lovisa.

Lions Club Staffanstorp valde just Lovisa. I juli 2011 åker hon till Turkiet.

-Först ska jag bo hos en turkisk värdfamilj i en elva dagar. Sedan deltar jag i Lions stora ungdomsläger i staden Bursa, inte så långt från Istanbul. Som jag har uppfattat det, deltar ungdomar från nitton olika länder. Jag ser verkligen fram emot det och är övertygad om att det blir en upplevelse som jag kommer att minnas i resten av mitt liv! lovar Lovisa.

Ännu återstår ett par månaders vardag tills det är dags att resa. Lovisa går andra året på gymnasiets Samhällsvetenskapliga program på Katedralskolan i Lund. På helger och lov arbetar hon på Ljungs Handel i Hjärup. När arbete och läxor är avklarade har hon inte så mycket fritid kvar.

-Det blir att man träffar kompisar, kanske shoppar. Ibland gör jag små resor också. Jag tycker om att komma till nya platser, se andra saker än dem jag är van vid. Det behöver inte vara några långa, exotiska resmål. Det kan vara en heldag på Österlen, man ser sig omkring, tar en fika och åker hem igen. Det viktiga är att det är något nytt, förklarar Lovisa.

Något nytt blir det i sommar. Lovisa reser nästan varje år, oftast tillsammans med sin mamma, men i Turkiet har hon inte varit.

-Förutom att jag får se helt nya ställen kommer jag att träffa många människor från andra länder. Det ska bli väldigt spännande. Jag hoppas att resan ger mig möjlighet att bättra på min engelska. Jag läser och förstår bra, men vill våga prata mer. Det är inte så att jag är blyg. Det är nog snarare att man inte har så många tillfällen att verkligen prata engelska, resonerar Lovisa.

Lovisa tycker att det känns lite overkligt att just hennes ansökan om resestipendium blev verklighet. Lite som att ta en lott och vinna högsta vinsten!

-Jag var på mitt jobb när de ringde och berättade det. Först kunde jag inte tro det. Jag blev fantastiskt glad. Men jag fann mig ganska snabbt och frågade omedelbart om jag kunde vara ledig de veckorna i juli. Det kunde jag. Nu börjar jag vänja mig vid tanken att jag ska åka. Det känns riktigt bra! Tack Lions! säger Lovisa.

Källa:Spegeln 2011

Tycker du att det verkar intressant och spännande att åka på ett av Lions ungdomsläger är du välkommen att kontakta oss för mer information. Använd kontaktformuläret nedanför för att göra en intresseanmälan.

4 + 6 =

Translate »

Pin It on Pinterest

Share This