Årets kulturstipendiat ritar gubbar

I snart 50 år har konstnären Ronny Hård livnärt sig på sitt måleri. Erkännandena har inte saknats. På väg upp i karriären mottog han flera eftertraktade priser. Sedan var det stopp.

-Jag befinner mig i en mellanålder där man får klara sig själv. Därför känns det extra roligt att tilldelas ett kulturstipendium av en så fin organisation som Lions. De gör ett fantastiskt ideellt arbete och man blir glad när man ser deras gula jackor, säger Ronny.

Om Ronny Hårds vackra, fantasieggande och tröstrika landskap, ensamt vilande på milsvida vidder, har Spegeln skrivit flera gånger. Att sätta ord på ljuset, djupet och den gåtfulla stämningen i konstverken är alltid en utmaning, men en kär sådan.

-Men jag kan rita gubbar också, säger Ronny plötsligt och får den där ”hårdska” illmarigheten i blicken.

Att fläska till politiker

Jo, Ronny Hård är mer än en landskapsmålare. Hans karikatyrer är bitande och de teckningstävlingar han har ställt upp i har han vunnit. Han är också en av Lukasgillets tio affischtecknare.

-Karikatyr är bland det roligaste som finns. Det ska gå snabbt, det ska vara roligt och elakt. Att fläska till politiker är en av favoriterna och det känns alltid oerhört förlösande! lovar Ronny.

En gång fläskade Ronny till en politiker i Bolivia med en mustig karikatyr. Han blev arresterad!

-Men det är måleriet som ger mat på bordet och tak över huvudet. Därför tar det nästan all min tid. Att rita karikatyrer blir för roligt i längden, men jag mår bra av det som kontrast till det tunga måleriet, erkänner Ronny.

Drack pilsner och jagade fruntimmer

Den som har mött Ronny Hård vittnar gärna om en varm, innerlig och ständigt glad själ.

-Tack det låter ju trevligt och idag finns glädjen där mer regelbundet, men jag har haft mina grubblande perioder – ett arv från min mor, säger konstnären.

Mamma kom från ett strängt religiöst hem i Småland. Ordet ”kortlek” fick inte ens nämnas hos mormor och morfar. Ängslan över att brinna i skärselden lurade ständigt bakom varje hörn.

Fadern var dalkarl och av vallonsläkte, ättling till knektar i Karl XII:s armé. Skogsfolk och energiska timmermän som drack pilsner, jagade fruntimmer och fiskade gädda.

Frukten av dessa båda släkter blev Ronny, grubblaren som målar de vackert vemodiga landskapen… och som då och då bryter grubblerierna med farligt träffsäkra och peppriga karikatyrer.

-Landskapen har sin grund från Dalarna, men är idag inre landskap som inte är bundna varken till tid eller rum. Min farfar bodde ensligt på en höjd. Som barn kunde jag stå i timmar och fundera över vår roll i universum och över de olika kosmiska världarna.

Ronny HårdUppdatera Bibeln och Koranen

Funderar gör han fortfarande, konstnären Ronny Hård.

Han söker svar på de stora frågorna. Som om det vi kallar Gud och som vi har smutskastat så, egentligen är den kosmiska energin och medvetandet. Han grubblar över om det då inte är dags att uppdatera såväl Bibel som Koran till dagens vetande. Om varför – när vi tjatar mångfald, etik och omtanke – det bara omfattar oss människor och inte de 60 miljarder djur vi dödar varje år, ofta under grymma former. Om varför inte fler tar det viktiga beslutet att äta vegetariskt, som han och hustrun Katarina gjorde för en del år sedan:

-Fast jag grubblar på ett sundare sätt idag. Det har kommit med åldern… och med Katarina vid min sida, hon har så mycket kärlek och ett förlösande skratt. Katarina, och att då och då få rita gubbar, är precis vad jag behöver!

På Kulturnatten tar Ronny Hård emot Lions kulturstipendium i Konsthallen, klockan 18.15.

2013.09.17, Ann Mellblom för Spegeln

 

FOTO: Spegeln

____________________________________________________

Lions Kulturstipendium 2013 går till Ronny Hård

Lions Kulturstipendium på 10 000 kr går till konstnären Ronny Hård, som bor och har sin ateljé i Nordanå utanför Staffanstorp. Han är verksam i hela Sverige och har även haft ett flertal utställningar i andra europeiska länder.

Ivan Pfeifer skrev: ”Hans konst innehåller ofta landskap som är dova i färgen men rymmer en skönhetslängtan med många nyanserade färgvalörer. I hans bilder finns något drömlikt och optimistiskt med en dragning mot mystik och romantik.”

Ronny Hård har haft ett hundratal separatutställningar i Sverige. Han är representerad i många museer och offentliga byggnader.

Vi i Lions är speciellt tacksamma för att han varje år deltar i Staffanstorps Kulturnatt. Oftast som utställare men ibland som konstlärare genom Tecknerian eller t o m som musiker på sin charango. Ronny Hård gjorde affischen till 2001 års Kulturnatt.

Lions Club Staffanstorp

Translate »

Pin It on Pinterest

Share This