Humor på hög nivå upphöjt till två

De har flera gemensamma nämnare; Lund, Lundaspexen, Lundakarnevalen, Humorfestivalen och den intelligenta touchen på underhållningen de levererar. Ändå har de aldrig stått på samma scen samtidigt.

Under Kulturnatten möter vi för första gången Claes Virdeborn och Johan Rünow på en och samma scen, stundom sida vid sida, ibland solo.

De är båda eniga om att det är ett spännande experiment, som mycket väl kan ge mersmak:

-Trots olika ålder har vi gemensamma ramar och bådas förflutna inom Lundaspexen känns som en garanti för att detta ska kunna bli riktigt bra.

Claes Virdeborn – tandläkaren som levererar sanningar från scenen

ryd_claesNär Claes Virdeborn utbildade sig till tandläkare under 1980-talet, var han också aktiv inom Lundaspexarna och Lundakarnevalen, med en viss förkärlek för musiken.

Med Dublin Bombers blev det två album med irländsk folkmusik. År 1990 var han general för Lundakarnevalen. Under 90-talet skrev han också manus för SVT:s Snacka om Nyheter samt satte upp revyer med Johan Wester och Anders Jansson.

Under tidigt 2000-tal spädde han på sin tandläkarexamen med vidareutbildning i till specialist i parodontologi (nej, det har inget med parodi att göra) på Karolinska Institutet. Tillbaka i Lund 2005, för arbete på Tandläkarhögskolan, spelade han också in sin första CD: Sanningar, där inte minst Brev från äldrevården blev en hit. Tillsammans med duktiga musiker satte han sedan upp föreställningen Sanningar från scen i Lund, Malmö och Stockholm.

År 2012 kom den uppföljande CD:n Olinjerat, en naturlig fortsättning på Sanningar.

Claes Virdeborn är en synnerligen rutinerad estradör, med ett underbart sätt att ta publiken och en aldrig sviktande närvaro på scen, oavsett om han för stunden agerar ståuppare eller trubadur. Kombinationen skarp intelligens och en stor portion humor gör att publiken ständigt är alert.

-Kan jag få publiken att skratta, samtidigt som de får en tankeställare med sig hem, har jag lyckats, säger Claes.

I medias recensioner har Claes liknats vid såväl Hasse å Tage som Olrog och Cornelis.

Johan Rünow – jobbig vardagsterrorist som jävlas med stil

Johan Rünow Fotograf Nils PerssonÄven IT-konsulten, läraren, grafiske formgivaren och vardagsterroristen Johan Rünow har rötterna i den lundensiska spex- och karnevalsvärlden. Under årets Humorfestival gjorde denne ståuppare stor succé som soloartist.

-Det var min första soloshow och 45 alldeles egna minuter att fylla. Det var inga problem, lovar Johan, och recensenternas bifall lät inte vänta på sig.

Johan har under flera år ingående studerat hur man jävlas med stil. Hans framträdanden är regelrätta föreläsningar i vardagsterrorism:

-Jag fokuserar på små, men rätt irriterande saker mot min omgivning. Till exempel kan man experimentera med en svart liten hårtork, ta med den ut på stan och rikta den mot förbipasserande fordon. Alla sakta ner!

Att öppna dörren naken är ett spännande Rünow-experiment, liksom att byta ut sitt namn till Ingen på Facebook, och sedan gilla kompisarnas status.

-Det ska inte vara lätt att vara kompis med mig, kommenterar han.

Enerverande och störande elever, berättar Johan som under några år har arbetat som medielärare på gymnasiet, kan man lätt hantera genom att lära dem fel saker:

-Men man måste komma ihåg att berätta för dem senast dagen efter att man skämtade.

Tänk dig en intelligent och egentligen högst resonerlig och socialt skolad människa, som vet exakt var gränsen går och som väljer att hoppa precis på denna hårfina linje, eller en millimeter utanför. Lägg därtill ett stort hjärta och en elegant komik. Det är Johan Rünow i ett nötskal!

Kulturnatten i Staffanstorp bjuder på en världspremiär: Kombinationen Claes Virdeborn och Johan Rünow. Humor på hög nivå, upphöjt till två. Förväntningarna är höga!

Källa: Text och bild 2014.09.10, Ann Mellblom för Spegeln Kulturnatten

Translate »

Pin It on Pinterest

Share This