Årets kulturstipendium tillfaller Galejteatern

Galejteatern tilldelas i år Lions Kulturstipendium på 10.000 kronor, som kommer att delas ut på Staffanstorps Kulturnatt den 12 oktober.
Galejteatern är en amatörteaterförening i Staffanstorp, som funnits sedan 2003. Föreningen har ett 40-tal medlemmar och har under många år roat Staffanstorpborna med allt från drama till komedi och sommarlustspel.

Lions Club Staffanstorp vill på detta sätt belöna Galejteaterns kulturgärning.

GALEJTEATERN………

är som många staffanstorpsbor  m. fl. vet är en livaktig amatörförening i Staffanstorp. Allting började med en teaterstudiecirkel i Lund 2003. Initiativtagare, ledare och regissör var Erling Borgshammar som dessförinnan och på samma sätt även startat och drivit RTC-teatern i Staffanstorp mellan åren 1993 -2001. År 2006 gick de båda teatrarna samman under namnet Galejteatern och har sedan dess sitt säte i egen teaterverkstad på Bråhögsvägen i Staffanstorp.
Föreningens medlemmar är i åldrar från övre tonår till seniorålder och sammanlagt är man ett 40-tal medlemmar varav merparten medverkar på scen och andra som bistår med ovärderlig hjälp i föreningen  och i samband med teaterns olika produktioner. Till de mest kända hör nog de årliga sommarlustspelen både från RTC-tiden i Staffanstorp och sedan Galejteatern  bildades, vid Kronetorps mölla i Arlöv vilket beror att det i Staffanstorp inte funnits en passande plats. Men vet det kanske kommer?

Förutom sommarlustspelen har Galejteatern även spelat komedi, fars, drama, collage och barnteater. I höst hoppas för övrigt Galejteatern att kunna starta en permanent barn- och ungdomsteater. Vid årets kulturnatt i Staffanstorp bjuder man för fjärde året i rad på en helt ny uppsättning som heter ”Galejståhej” och är en liten minirevy. I planerna för nästa år finns förutom vår traditionella sommarteater, förhoppningar om att kunna spela upp bl. a. en barnteaterpjäs, en ny komedi och ett drama också givetvis ett nytt kulturnattsarrangemang.

I våra förhoppningar inför framtiden ingår givetvis att vi i Staffanstorp ska få en amfieteater där Galejteatern och andra kan får ett forum för kulturarrangemang. Likaså en modern och tekniskt välrustad inomhusscen  som möjliggör teater m.m. året om, och varför inte som i Arlöv kombinera de bådas tekniska och praktiska   möjligheter.

Avslutningsvis vill vi också framhålla att Galejteaterns dörr alltid är öppen för teaterintresserade som vill lära sig spela teater och sedan ta klivet upp på scenen. Likaså välkomnar vi teaterintresserade som känner mer för att vara aktiv i bakgrunden.

Mina damer och herrar, hjärtligt välkomna till Galejteatern………………….

Läs mer om Galejteatern [ilink url=”http://www.galej-teatern.se”]Galejteatern[/ilink]

Translate »

Pin It on Pinterest

Share This