Fredagen den 17 oktober

Presenterar Lions Club Staffanstorp Kulturnatten 2014

i samarbete med Staffanstorps kommun och S:t Staffans församling.

Bilen till årets affisch är tagen av Tomas Nilsson:

Tomas Nilsson: Världen genom objektivet

Tomas Nilsson Bild Ann Mellblom

Tomas Nilsson Bild: Ann Mellblom

Vintereftermiddagen är sen. Solen har redan dalat bakom Jakriborgs branta tak och spetsiga takåsar. Ännu dröjer sig en sömnig halvdager kvar. Snart omfamnar decembermörkret hus och gränder.

Första sidan på årets tidning inför Kulturnatten är ett fotografi signerat Tomas Nilsson.

Den 42-årige Staffanstorpssonen är inte ny i kulturnattssammanhang. Vid ett par tillfällen har han och fadern Ulf Nilsson ställt ut sina bilder.

-När Sven Jönsson från Lions ringde och frågade om jag kunde tänka mig leverera en bild till första sidan blev jag först väldigt överraskad och därefter otroligt glad. Jag kände mig smickrad, berättar Tomas.

Ljus, former och berättelser

Bilden av Jakriborgs omistliga tak är tagen i samband med julmarknaden för ett par år sedan. Bland det första som slår betraktaren är bildens vänliga ljus. Just ljus är något som Tomas ofta fokuserar på i sina bilder. Där vi andra ser ett tjockt molntöcken som tack och lov släpper igenom några få solstrålar, ser Tomas, genom objektivet, hur himlen gläntar på porten till det eviga ljuset. Stämningen närmar sig det sakrala.

När vi andra, under Staffanstorps Motorshow, beundrar en rad synnerligen sportiga fartvidunder framför rådhuset, fångar fotografen en färgrik palett som gnistrar i junisolens sken.

Men allt är inte ljus. Det rent grafiska lockar också Tomas finger till kamerans avtryckarknapp:

-Jag fascineras ofta av former, medger han och visar sitt bidrag till Lions konstlotteri; köpstaden Emporias djärvt välvda entré, i starkt beskuren version och i svartvitt, för maximerad effekt.

Även möten, ögonblicksbilder ur berättelser, får Tomas att gå igång:

-Ytterst sällan porträttbilder, men gärna människor.

Ett ungt par i en öm kram, fångade i suggestivt svartvitt. Glädje och folkfest under fjolårets Pridefestival i Malmö, med betydligt fler än regnbågens färger.

Tomas ser världen genom objektivet och det är en vacker, berättande och spännande värld.

Ribban höjs ständigt

Under augusti har Tomas deltagit i tre olika fotoutställningar, tillsammans med andra fotografer i Fotografiska Föreningen i Malmö, i vars styrelse han för övrigt sitter.

Under tre veckor besökte 3 500 personer fotoutställningen på Köpmansmagasinet i Smygehuk. Välbesökta var också endagsutställningarna Linan, i Slottsparken intill Stadsbiblioteket i Malmö, och Planket, i Malmö Folkets Park.

-Roligt men hektiskt, kommenterar Tomas, under september ligger jag lågt och förbereder mig inför Kulturnatten.

Genom pappa Ulf har det alltid fotograferats mycket hos familjen Nilsson. Även Tomas höll tidigt ett stadigt grepp om kameran:

-Men det handlade ändå mest om semester- och festbilder. Det riktiga intresset vaknade först år 2000, när jag köpte min första digitalkamera, berättar han.

Tomas är en ärlig fotograf som redigerar sparsamt och sällan lägger till något i bilden;

-Ljus, och beskärning är det jag jobbar med. Beskärningen är ett fantastiskt redskap för att bara ha kvar exakt det jag vill visa med min bild.

Med åren, och tusentalsbilder senare, har han blivit självkritisk. Han kallar det för en ren självbevarelsedrift, för att inte översvämmas av bilder och, naturligtvis, för att utvecklas och bli bättre. Bilder som inte sticker ut, bilder som inte är bättre än genomsnittet, ska rakt ner i papperskorgen och ribban för vad som inte går till runda arkivet höjs ständigt.

Ingen prylsnobb

Att i framtiden försörja sig som fotograf, är inget realisten Tomas tror på, men visst hoppas han på att sälja en och annan bild:

-Det finns intressanta online-lösningar som jag vill titta närmare på. Frågan är bara vilka bilder man ska lägga ut. Tilltalas jag och köparen av samma saker?

Foto kan vara en mycket dyr hobby. Så är det inte i Tomas fall. Även kameror för några tusenlappar är riktigt bra idag.

-Det allra mesta sitter i hjärna, ögon och kommunikationen dem emellan.

Under Kulturnatten ställer Tomas ut ett urval av sina bilder. Vill du bekanta dig mer med honom redan nu, är du välkommen att titta in på tomasnilssonfoto.com.

2014.09.12,

Text och bild: Ann Mellblom för Spegeln

Translate »

Pin It on Pinterest

Share This