Torsson

Foto: Per Jahnke

Torsson

Vi i Lions är glada att på lördagen kunna presentera Torsson, det fjärde bästa bandet från Lund. Torsson har spelat tillsammans i mer än 36 år – en anmärkningsvärd tidsrymd i den svenska populärmusiken. Det finns en handfull band i landet som har ytterligare några år på sitt track record, men de flesta som startade under sent 70-tal har för länge sedan kastat in handduken.

Historien börjar hösten 1976. På Lilla Teatern i Lund var Bo Åkerström ansvarig för fredagsunderhållningen. Han hade tömt ut alla möjligheter; det fanns inte något band som gick att boka med den begränsade budget han hade till sitt förfogande. Men någon måste ju stå på scenen och då drog Bo ihop några kompisar som han visste spelade instrument – och så var embryot till Torsson klart. Efter några år utökades både repertoar och spelskicklighet och Torsson började så småningom spela in plattor uppe i Klippan – i Svenska Popfabrikens studio, som de var med och byggde upp.

Första LP:n ”Att Kunna Men Inte Vilja” kom 1980; från den plattan minns vi bland annat ”Det spelades bättre boll”, och ”Jag minns en gammal bil”. Låten ”Klippan Centrum” har blivit lite av en signaturlåt för gruppen. Efter debutplattan har det släppts ytterligare sju album, några singlar samt två liveskivor och två samlingsalbum. Torsson har precis släppt en ny platta: ”Hälsningar från Ledighetskommittén”. Låtarna är i vanlig ordning små berättelser från vardagen. Inte 100 % sanningsenliga, men alltid med förankring i verkliga livet. Med teman som berör såväl geografi, prestationsångest, bilköer, att bli blåst på pengar och att umgås med grannar. Bandet består idag av Bo Åkerström, sång och gitarr – Michael Sellers, gitarr – Dan Persson, bas – Thomas Holst, gitarr och keyboard och Sticky Bomb på trummor. De två sistnämnda känner många säkert också igen från Wilmer X. Passa på att se Torsson som gästar Staffanstorp på deras Sverigeturné, där de började på Babel i Malmö i februari och har hunnit gästa både Göteborg och Nalen i Stockholm.

Text: Michael Larsson & Dan Persson

torsson.com

Translate »

Pin It on Pinterest

Share This