Lions Club Staffanstorp bildades 1964 och redan då arrangerade Lions Club sin första julmarknad. Överskottet från marknaden gick till dem som var 80 år och äldre.  Dessa fick en spettekaka till jul. Pilegården fick en större kaka.

Vid denna tid var det enbart ett 10-tal 80-åringar och äldre som fanns i vår kommun. Klubbmedlemmarna var 19 till antalet så uppgiften med utdelningen var ganska lätt att genomföra.  Våra två medlemmar, Lars Kristensson, 86 och Torsten Persson, 81, båda boende i Hjärup, har varit med redan från början i  klubben.

Klubbmedlemmarna åkte hem till var och en för att överlämna spettekakan och dessutom få en liten pratstund.

Lars berättar lite ur minnenas arkiv: Sista gången jag besökte Bertil Kugelberg, gamle SAF-direktören, lite över 90, fick jag följande komplimang: ”Det är min själ bara Du och Prästen som kommer ihåg mig idag”. Det är lätt man blir bortglömd, även om man haft ett rikt och mångfacetterat liv.

Ett annat minne som Lars har, var alla mina första ”bekanta”, brevbäraren, kyrkovaktmästaren och kommunalfullmäktiges ledamot herr Blad. Han sa att det var bättre förr.  ”Vi i Arbetarkommunen föreslår och bönderna betalar”. Ja, ja.

Många var till en början tveksamma att ta emot spettekakan, man uppfattade det som en allmosa från kommunen, dock blev spettekakan snart accepterad och var en välkommen julgåva.

När vi skriver år 2013 kan vi konstatera att vi har varit tvungna att höja åldern från 80 till 85 år och ersätta spettekakan med en chokladask. 85-åringen är i dag allmänt piggare än 80-åringen för 50 år sedan.

Redan för fem år sedan var vi mer än 500 personer som var 80 år och äldre vilket innebar att  våra resurser inte räckte till längre. Spettekaksbagarna fick också problem.

Om man ser till antalet spettekakor och cholkadaskar som vi delat ut under åren konstaterar vi att cirka 20 000 st och vi har gjort lika många hembesök under åren och träffat lika många under tiden. Besöken har varit givande och trevliga och en och annan liten julsnaps har det väl bjudits på.

Idag är det annorlunda och vi kan se att våra kommuninvånare idag har ett mer aktivt liv än förr. Många är redan bortresta inför julen när vi ringer på och det är inte längre så ofta man får en pratstund med våra äldre. Tiderna har ändrats under dessa 50 år och Lions Club Staffanstorp har därför beslutat att avsluta denna aktivitet i och med vi firar våra 50 år som klubb i vår kommun. Anledningen är bland annat att det blir allt svårare att administrera denna aktivitet och att vi har för avsikt att, dels förnya oss, dels komma med nya idéer som kan gagna våra äldre i vår fina kommun. Vi ser fram mot att komma med nya ideer i framtiden.

Vi önskar er alla en riktig GOD JUL och ETT GOTT NYTT ÅR och tackar för de gångna 50 åren.

 

Torsten&Lars

Lion Torsten Persson och Lars Kristensson
som delade ut de första chokladkartongerna och
som fortfarande är i farten med detta.

Translate »

Pin It on Pinterest

Share This