I år gästas Kulturnatten av mannen som bjöd oss på Århundradets Idrottsprestation och som fortfarande innehar svenskt rekord i antalet från start spelade landslagsmatcher – Thomas Ravelli!

Hemliga frågor

ravelli-03

Thomas Ravelli

Under en timme kommer den välkände TV-programledaren och synnerligen luttrade intervjuaren Bertil Svensson att fråga ut den legendariske fotbollsmålvakten.

När Spegeln frågar Bertil vad han kommer att fråga Ravelli om, blir det stopp direkt:

-När jag intervjuar är det ingen teaterföreställning, där man i förväg har kunnat förbereda sig på vad man ska svara. De tråkigaste intervjuer som finns är de som är repeterade. Därför kan jag inte svara på den frågan.

Så mycket fick Spegeln för att försöka intervjua en intervjuare. Men när vi ändå lirkar lite, ger han dock ett spännande löfte:

-Jag vill plocka fram Ravelli som människa, vad det är för en person, hur han tänker och resonerar i olika sammanhang. Åhörarna har sin bild av Ravelli när de kommer till Kulturnatten. Det är inte alls säkert att de får den bilden bekräftad när jag intervjuar. Det kan bli något helt annat.

Nästa samtal går till Thomas Ravelli. Vad frågar man honom efter Bertil Svenssons hemlighetsmakeri?

Hej Thomas! Bertil Svensson säger att han här i Staffanstorp ska plocka fram Ravelli bakom fasaden. Hur tycker du det låter?

Frågan är om jag över huvud taget vågar komma till Staffanstorp då… Skämt åsido; jag tycker att Bertil Svensson är en fantastisk människa, även om jag aldrig har mött honom live. Några lik i garderoben har jag inte. Möjligtvis några skelett, men de är nog inte så farliga. Vi kastar oss ut i det okända. Det är OK för mig.

Om du själv fick välja, vad skulle du vilja berätta om?

Kanske lite om min barndom och min uppväxt. Varför jag är som jag är. Det är alltid intressant när någon ställer frågor som man inte har fått svara på tidigare. De vanliga idrottsfrågorna har jag ju svarat på ganska många gånger vid det här laget.

Menar du frågan om straffräddningen i landskampen mot Rumänien 1994?

Just den frågan har jag fått många gånger, men den är speciell. Varje gång jag svarar, får jag också en personlig historia tillbaka. Folk vet exakt var de befann sig och vad de gjorde och kände i det ögonblicket. Det har ju gått några år sedan detta hände. De första tankarna har hunnit bli lite dimmiga och har säkert påverkats av TV och av alla andras historier om samma moment… men det är fantastiskt att få vara med i en annan människas liv, även om det bara är för ett kort ögonblick.

Vad vet du om Staffanstorp?

Jag var i Staffanstorp i fjol och föreläste för en del idrottsföreningar. Dessutom vet jag att E22:an mellan Växjö, där jag växte upp, och Malmö passerade Staffanstorp en gång i tiden. Det är förresten ett lustigt namn på ett samhälle… Undrar varför det heter så.

Text och Bild: 2014.09.02, Ann Mellblom för Spegeln

Translate »

Pin It on Pinterest

Share This